دربارهی فیلم «دوزخ، برزخ، بهشت»
فیلم «دوزخ، برزخ، بهشت»
نویسنده و کارگردان: بیژن میرباقری؛ محصول 1387
خلاصه داستان:
اپیزود اول: زن و شوهری پس از سالها همدیگر را میبینند. اپیزود دوم: مردی پس از سالها یاد عشق قدیمیاش میافتد. اپیزود سوم: زنی تصمیم میگیرد پس از مرگ شوهرش، کار او را ادامه دهد.
دربارهی نام فیلم و ارتباط آن با قصّهی فیلم
نخستین چیزی که در این اثر به چشم میخورد، نامی است که بر یک فیلم اپیزودی میبینیم و داستانهایی که بر پایهی ارتباط یک زوج: زن و مرد طرح میشوند و ردّپای هریک از آنها در اپیزود بعدی حاضر میشود. اما پرسش مهم این است که چرا سه اسم: دوزخ، برزخ و بهشت در عنوان چنین فیلمی آمده است؟ چرا این داستانها اینگونه نامگذاری شدهاند؟ این سه نام چه تناسب و ارتباطی با مرد و زن دارند؟
دوزخ، برزخ و بهشت، اسم سه مکان یا به عبارت دیگر سه زمان یا موقعیت است. آنها به موقعیتی هم درونی و هم بیرونی دلالت دارند. خودِ این سه واژه هم از نظر حروفی که در آنها بهکار رفته، قابل بررسی هستند. واژهی «برزخ» در حرف «ب» با «بهشت» و در «زخ» با «دوزخ» مشابهت دارد.
دوزخ برزخ بهشت
پس بیدلیل نیست که برزخ را حدّفاصل بین دو چیز یا دو جا نامیدهاند، زیرا هم از بهشت و هم از دوزخ سهم و بهرهای در آن وجود دارد. با وجودِ این، برزخ نه به تلخیِ و عذابآوریِ دوزخ، و نه به شیرینیِ بهشت است، و بیشتر برای انسان محلّ تشویش و اضطراب است. میتوان آن را اینطور تفسیر کرد: هنوز عذاب کاملاً برداشته نشده، اما حرف «ب» به معنی «بهتر شدن» نمایان است.
@@@
هرچند در نمایشِ این اثر دوزخ و برزخ و بهشت یکی پس از دیگری میآیند، ما سخنِ خود را از «بخشِ بهشت» آغاز می کنیم. این کار یک دلیل اصلی دارد: تم اصلی فیلم در دو بخش اول و دوم، یعنی دوزخ و برزخ، پنهان و نیمه پنهان است و تنها در بخش واپسین یعنی بهشت آشکار میشود. در این بخش راز اصلی فیلم فاش میشود، و مشخص می شود که بهشت، برزخ و دوزخ هریک بنابر روایت این فیلم چه هستند و چرا رابطهی بین زن و مرد با این سه گام، وضعیت، و یا گونهی خاصّ بهسر بردن بیان و توصیف شدهاند.
@@@